Olen Sari Uusitalo nelikymppinen koiraharrastaja, kotoisin Tampereelta. Lapsuuden kodissani isällä oli Suomenajokoiria, sittemmin asuimme kerrostalossa johon en omaa koiraa saanut, joten rakkain harrastus hevosten ja ratsastuksen ohessa oli ulkoiluttaa kaikenkarvaisia lähiön koiria, ja niistä aina kaikkein suurimmat kuuluivat suosikkeihin...? Vieläkin muistelen niitä kaikkia lämmöllä!

Jotenkin tiesin jo lapsena, että paikkani on kuitenkin maaseudulla, ja hyvinhän olen täällä pienessä maalaiskylässä viihtynyt.

Estrelat ovat myös hyvin sopeutuneet tänne Etelä-Pohjanmaan lakeuksille. Asustelemme koirinemme Isojoella, kylässä nimeltä Kodesjärvi. Koiralauman lisäksi perheeseeni kuuluu mies, sekä kolme lastamme; Milka, Miska  ja Melina. Olen ammatiltani Sosionomi (AMK) ja työskentelen päiväkodissa. Vapaaehtoistyö lasten hyväksi on myös lähellä sydäntä. Mieheni Kari työskentelee yrittäjänä puu-alalla. Hänen vapaa-aikansa kuluu merellä kalastellen, aina kun siihen on mahdollisuus.

Koiraharrastus on kuitenkin tärkeällä paikalla. Tällä hetkellä olen Estrelanvuoristokoirat ry.n jäsen, Suomen Eurasier Kerho ry.n puheenjohtaja Isojoen Kennelkerhon hallituksen jäsen sekä Suomen Kennelliiton ja Suomen Koirankasvattajien, Sukoka ry.n jäsen.  Steppen Hill's kennelnimen sain vuonna 2002.

Ensimmäisen estrelan (Valten) muuttaessa taloon vuonna 1997, ei silloin vielä ollut ajatusta kasvatustyöstä. Rotu kuitenkin vei mennessään ja kiinnostus tähän lempeään laumanvartijaan syttyi jäädäkseen ja kasvaa edelleen... Ensimmäinen estrela pentue syntyi kenneliimme v.2001. Vaikka koiria on tullut lisää, mielistämme ei koskaan unohdu upea luonteinen, laumanjohtaja uroksemme, Valte (Li'l Folks Webfoot), josta jouduimme luopumaan 11-vuoden kumppanuuden jälkeen.

Estreloiden rinnalle kaipasimme harrastuskoiraa, joka sopisi myös nuorisomme käsiteltäväksi. Pitkän etsinnän ja harkinnan jälkeen, löysimme v. 2005 etsimämme. Eurasier narttu Essente Grizabella Gia "Kiki", rotunsa upea edustaja täytti kaikki toiveemme harrastus ja perhekoirasta. Rotu sopi luonteeltaan meille erittäin hyvin. Eurasierissa yhdistyi perhekoiran ominaisuudet ja kuitenkin riittävä määrä omapäisyyttä ja omaperäisyyttä.

Kasvatustyöni tulee aina olemaan pienimuotoista ja pentueiden vanhemmat harkituista yhdistelmistä. Lisätietoa löydät pentueet sivulta.

Kasvatustyössä teen parhaani ja haluan omalta osaltani vaikuttaa siihen, että estrela säilyttäisi oman alkukantaisen leimansa. Estrelan hienot ominaisuudet pääsevät esille tasapainoisessa luonteessa, sekä liioittelemattomassa ulkomuodossa. Pentueen vanhempien terveys on luonnollisesti kaiken lähtökohtana. Olen allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattaja sitoumuksen. Noudatan kasvatustyössäni PEVISA:n sekä rotuyhdistyksen mukaisia ohjeita ja vaatimuksia.

Eurasierin toivon säilyttävän hienot ominaisuutensa itsevarmana ja rauhallisena perhekoira. Iloinen ja sopivasti aktiivinen koira on myös valmis erilaisiin harrastuksiin. Pidättyväinen luonteenpiirre ei saisi olla hallitseva. Arkuus tai aggressiivisuus eivät kuulu Eurasierin luonteeseen. Pennun elinympäristöllä ja oikeanlaisella kasvatuksella on luonnollisesti myös suuri osuutensa siihen, minkälainen koirakansalainen Eurasierista kasvaa. Sosiaalistaminen on erittäin tärkeää. Rakenteeltaan eurasierin tulee olla terve, ja hyvin liikkuva.

Miksi Estrelanvuoristokoira?

Estrela viehättää itsenäisyydellään ja vaatimattomuudellaan, se on kuitenkin valmis erilaisiin harrastuksiin mutta vaatii ohjaajaltaan luottamusta, herkkyyttä ja peräänantamattomuutta. Estrelaa ei voi pakottaa oppimaan mitään, mutta kärsivällisen ohjaajan ja oikean motivoinnin avulla estrela kyllä oppii ja muistaa oppimansa hyvin.

Älykkään ja itsenäisen luonteen omaavana se saattaa kyseenalaistaa ohjaajansa käskyjä. Myös liiat toistot esim. tottelevaisuus harjoituksissa kyllästyttävät sen herkästi. Estrelalla on halu kunnioittaa omistajaansa vaikka ns. miellyttämisen halu ei kuulu estrelan luonteeseen. Kumppanuus ilmeikkään laumanvartijan kanssa on parhaimmillaan molemminpuolista luottamusta ja kunnioitusta.

Estrela on omassa elementissään saadessaan vartioida suurta piha-aluetta tms. omaisuuttasi. Sen vaivatonta ja ketterää liikkumista luonnossa ei voi olla ihailematta. Estrelassa on sopivasti haastetta, opin minäkin koiriltani jatkuvasti lisää... koiramaisuuksia.

rotuyhdistys: Estrelanvuoristokoirat ry

Miksi Eurasier?

Tarpeena oli hankkia Milka tyttärellemme oma harrastuskoira. Eurasier oikeastaan yllätti meidät mutkattomalla luonteellaan. Hieman itsepäisyyttä sekoitettuna aimo annokseen avoimuutta ja iloisuutta. Upea seurakoira joka ei kuitenkaan hätkähdä pienestä, sopii laumaamme erittäin hyvin. Eurasierien kanssa olemme harrastaneet näyttelyiden lisäksi agilityä ja tottelevaisuus treenitkin kuuluvat ohjelmaan.

Siinä määrin ihastuimme rotuun ettei Kiki jäänyt ainoaksi eurasieriksi, nyt pystykorvaisia otuksia juoksentelee seurakoiran tavoin sananmukaisesti jaloissa :)

rotuyhdistys: Suomen Eurasierkerho ry

Missä Asumme?

Isojoki sijaitsee Pohjanmaan eteläosassa. Liikenteellinen sijainti etäisyys Isojoelta:
Pori 84km, Seinäjoki 100km, Tampere 140km, Vaasa 133km, Turku 219km, Helsinki 300km.

Jos olet kiinnostunut Estrelanvuoristokoirasta tai Eurasierista, tervetuloa tutustumaan meihin ja koiriimme, vastaan mielelläni myös puhelimitse ja sähköpostitse tehtyihin tiedusteluihin rodusta tai tulevista pentueista, ota yhteyttä niin kerron lisää.